Afscheidsfotografie HUH? Ja, Afscheidsfotografie!

Nog niet iedereen is bekend met deze fotografie en het is toch zo belangrijk om van het bestaan te weten! Ik wil daar dan ook ik graag verandering in aanbrengen!

Ik heb de eer gehad een aantal keren een afscheid te mogen fotograferen.
De eerste keer was het afscheid van de vader van een bevriend gezin in 2018. De vraag had ik al eerder gehad, maar toen was dan ineens de dag daar.
Na wat informatie te hebben ingewonnen bij Boukje Canaan, voelde ik me sterk genoeg om dit te doen.
Het was een prachtig afscheid van een zeer geliefde man. De foto’s die ik heb gemaakt, waren een verslag van de condoleance en het laatste samenzijn. Door de familie werden ze zeer goed ontvangen.

Het klinkt misschien vreemd, maar toen wist ik al dat dit niet de laatste keer zou zijn.

 

Op deze auto werd de kist van de overledene vervoerd en onthaald door vrienden met fakkels.

Bij deze uitvaart heb ik tevens de condoleance gefotografeerd. De hond van de overledene was niet bij hem weg te houden, op een gegeven moment heeft de familie hem zelfs in de kist gelegd. Dat was een prachtig gezicht, op zijn benen viel de hond daarop in slaap en liet luide snurkgeluiden horen. Zijn kist werd vervoerd op de wagen waarmee hijzelf auto’s vervoerde. De bloemen die bij de condoleance rondom hem stonden, lagen ernaast. In een lange stoet prachtige wagens werd hij door familie, collega’s en vrienden begeleid naar het crematorium.

 

Details zijn erg belangrijk bij een afscheid, de familie leeft in een roes en zal dit niet allemaal meekrijgen.
De taak aan mij als fotografe is dan ook, juist die details te fotograferen!

 

Verdriet, maar zeker ook de lach!

Een uitvaart maakt niet alleen verdriet los. Bij het terugblikken op het leven van de overledene, komt ook regelmatig een lach op de gezichten van de naasten en belangstellenden. Dit kan ook gebeuren bij de muziekstukken die gespeeld worden. Dat zijn de momenten, waarop ik als fotografe alert ben. Die ene hand die even de arm of schouder aanraakt, of die even in de andere hand knijpt. Juist die dingen gaan in de roes verloren. Aan mij de taak die niet te missen.

 

Bekwaam Afscheidsfotografe

In januari 2020 ben ik begonnen met de opleiding tot Bekwaam Afscheidsfotografe bij Boukje Canaan. Zij is zelf afscheidsfotografe en samen met de andere deelnemers volgde ik gedurende het jaar, elke maand een lesdag. Daarnaast kregen we diverse opdrachten. Mijn verschillende contacten binnen de uitvaartbranche zal ik dan ook gaan inzetten om mij verder te ontwikkelen in de afscheidsfotografie. Door de coronaperikelen werd ons examen uitgesteld. Op 1 december 2020 was het eindelijk zover en dezelfde dag kreeg ik te horen dat ik cum laude geslaagd was!

 

Wil je een afscheid laten fotograferen?

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar afscheidsfotografie en wat dit nou allemaal inhoudt? Of zelfs een afscheid laten fotograferen? Dat kan natuurlijk!
Voor informatie hierover kun je altijd contact met mij opnemen via marion@marionfotografie.nl en wil je mij persoonlijk spreken, bel dan met 06 57250204. Spreek je wensen uit, dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn.