Sinds ik in 2018 voor de eerste keer een uitvaart heb mogen vastleggen, heb ik dit al vaker mogen doen. Met mijn reportages voor Stichting Still beleefde ik in 2022 een bijzonder jubileum. Ik mocht mijn 100e reportage voor de Stichting maken.
Naar aanleiding van diverse opdrachten hiervoor, heb ik een aantal maal een kinderafscheid mogen vastleggen. Het is zo bijzonder om een verlengstuk van het geheugen te zijn voor de families van een overleden dierbare. Of dat nu een volwassene is of een te vroeg geboren kindje.
Ik maak u op deze pagina deelgenoot van hun reacties op mijn foto’s.

 

Reacties via Stichting Still:

“Bedankt voor het vastleggen van een verdrietig moment in ons leven. Een moment die we hopelijk straks een mooi plekje kunnen geven in ons hart. En door jou foto’s een mooi plekje kunnen geven in ons huis.”

 

“Hoi Marion, we willen je nogmaals bedanken voor de prachtige foto’s die je van ons met onze zoon hebt gemaakt. De foto van hem in onze handen hebben we al heel veel gebruikt en hij hangt hier nu inderdaad groot aan de muur op glas. Al heel veel mensen hebben hem gezien, zo fijn om iets tastbaars te hebben om te delen zonder mensen te laten schrikken van een akelig beeld ofzo. Voor ons is onze zoon deze foto, van alle andere foto’s heb ik een prachtig boek gemaakt. Hiermee bezig zijn helpt ons enorm in het hele proces. Nogmaals dank!”

 

“Wij willen jouw nogmaals ongelooflijk bedanken voor jouw inzet van afgelopen maandag! Het feit dat jij zo lang in de auto zit om van ons meisje foto’s te maken is onbetaalbaar!
De liefde en warmte die jij met je mee bracht! Super!!!”

 

“In één woord: Schitterend!
wat zijn de foto’s van onze lieve dochter mooi geworden!! We willen je nogmaals heel hartelijk bedanken hiervoor, dit is zó waardevol voor ons!”

“Deze foto’s zijn van onschatbare waarde! Zo mooi! Gewoon zoals ons manneke is. Ze was erg respectvol en luisterde naar onze wensen! 🌟 Heel erg bedankt.”

 

“Wij willen je hierbij ontzettend bedanken voor de prachtige foto’s die je van onze dochter hebt gemaakt in Nijmegen. Mooier hadden wij ze nooit kunnen maken. Duizend maal dank!”

 

“Hallo Marion, als ik me niet vergis heb jij voor ons de foto’s gemaakt van onze kleine. Helemaal in Maastricht. Daarvoor wil ik je nogmaals onwijs bedanken. De foto’s zijn zo mooi geworden en zo waardevol voor ons. Bedankt bedankt bedankt! Ik zal nooit meer vergeten wat je voor ons hebt gedaan en het gevoel dat je me gaf. En hoe bijzonder het was dat je helemaal naar Maastricht kwam voor ons… wauw! En ineens zag ik op fb jou naam en dacht ik ‘He! Naar Marion was ik op zoek’ dus vandaar de stoute schoenen aangetrokken je gewoon een berichtje gestuurd.”

 

“Wat een mooie foto’s echt zo bedankt!! Heel blij mee!!! Super!!”

 

“Lieve Marion,
Wat zijn we ontroerd en dankbaar voor de prachtige foto’s die je van ons xxx hebt gemaakt..
Werd er echt een beetje stil van..
Als ik me wat onbestemd voel of zink in de pijn, kijk ik naar een foto van xx die je hebt gemaakt en kan ik me echt rustiger gaan voelen van binnen. Ik voel me dan zo verbonden met ons zoontje.. een trots moedergevoel wat heel veel voor me betekend.
De foto’s zijn niet alleen ontzettend prachtig maar dragen op deze manier ook een stukje van ons intense verdriet.
Heel veel dank voor je toewijding.
Wat me nog is bijgebleven en ik je graag wil teruggeven, van die avond in het Radboud, is dat je gelijk zo mooi en natuurlijk contact maakte met xx, het voelde heel goed dat je er was.
Je bent ervoor gemaakt!!
Dankjewel nogmaals.. en we steunen Stichting Still heel erg graag.
Warme groet”

Reacties op afscheidsreportages:

 

Het gezin waar ik mijn eerste reportage voor maakte, reageerde als volgt:

“We hebben alles wel in onze verbeelding, maar dat vervaagd! Met de foto’s ben je zo weer in de situatie van toen. Ook de foto’s van de heerlijke shoots die we in aanloop naar zijn afscheid hebben gemaakt. Je herinneringen vervagen en dan is het zo fijn om de albums er af en toe bij te pakken!
Het laatste album met hun vader en echtgenoot, staat voor het grijpen in de serre van hun huis. Regelmatig wordt het bekeken. En daar springen dan enkele foto’s er boven uit, voor bijna elk gezinslid. Zijn vrouw krijgt geen genoeg van de foto’s van zijn gevouwen handen. “Dan voel ik zijn handen weer in de mijne, ben ik dus echt terug naar het gevoel van toen.” Maar ook de foto’s van het uit huis halen van de overledene en het plaatsen van de kist in de auto. “Die zijn mijzelf het meest dierbaar, want dat was het moeilijkste die dag,” vertelde zijn vrouw. Het feit dat ik er moest flitsen, het was namelijk vroeg in de ochtend in december, was hen niet eens opgevallen. “Dat heb ik niet gemerkt!” Als hun zoon, tijdens ons gesprek, thuis komt, pakt hij meteen het fotoalbum en stopt met bladeren bij diezelfde foto’s. “Dit was zo mooi mama!”
Het was echt een bewuste keuze om je te vragen, om ook dit laatste stukje vast te leggen voor ons. Een verlengde van wat je daarvoor al als herinneringen met ons had kunnen vastleggen. Een naslagwerk voor onze kinderen en mijzelf. En wat zijn we allemaal blij dat we deze keuze hebben gemaakt!”

 

“Heel heel erg prachtige foto’s en heel blij mee. Heb er gewoon geen woorden voor!”

 

“Tijdens de fotosessie’s van zowel condelance als de uitvaart is Marion aanwezig geweest maar dusdanig dat ze niet werd opgemerkt. Zowel op condelance als de uitvaart zijn er foto’s gemaakt en deze werden gemaakt met alle respect voor de nabestaande en degene die aanwezig waren.
De fotoserie welke mochten ontvangen waren van een goede en prof.kwaliteit.”

 

“Er waren momenten dat ik me afvroeg of je dit had gepakt. In ons album, met een mooie groene linnen omslag, zie ik dat je dat inderdaad hebt gedaan. De pet van pa op zijn kist en het feit dat je naar hun oude huis bent gegaan en die foto ook hebt toegevoegd. Dat maakt het een mooie en dierbare reportage.”

 

Het gezin waarvoor ik mijn eerste kinderafscheid mocht vastleggen, reageerde als volgt:

“Aller eerst wil ik Marion, namens mijn partner en mij heel erg bedanken voor de aller mooiste foto’s, die zij voor ons heeft gemaakt van ons Zoontje!! Hij is jammer genoeg veelste vroeg geboren. Geluk bij een ongeluk troffen we Marion, we dachten even dat de hele Corona situatie roet in het eten zou gooien! Maar gelukkig was Marion daar om toch mooie foto’s van ons kleine man te komen maken. Zij is niet alleen een super fotograaf maar ook een zeer liefdevolle vrouw. Ze begreep goed welke foto’s en herinneringen ik wilde, ondanks de warrige en verdrietige periode waar wij in zaten. Marion heeft ook de afscheidsfotografie gedaan van ons zoontje.
Nogmaals Heel heel erg bedankt Marion voor de aller mooiste foto’s van onze zoon!!”

 

“We zijn erg blij met de professionaliteit en integriteit waarmee Marion bij ons de afscheidsfoto’s heeft gemaakt. De dag na de bevalling is Marion bij ons thuis geweest om de eerste foto’s van Benjamin te maken, we waren daar zo tevreden over dat we haar hebben gevraagd om foto’s te maken tijdens de crematie. Ze heeft Benjamin en het verdriet van iedereen heel mooi vast weten te leggen zonder daarbij als het ware “aanwezig” te zijn.”

 

 

“Ik heb afgelopen maand (juni 2020) voor het eerst mogen samenwerken met Marion bij de uitvaart van een stil geboren kindje. Ik ben onder de indruk van haar foto’s en haar warmte voor de familie.”
Daniëlle Arentsen
DSuitvaartbegeleiding
www.DSuitvaartbegeleiding.nl

 

 

“Ik heb nooit geweten, dat zoiets triests, zo ontzettend mooi kon worden vastgelegd. Dank je wel Marion. Door jou foto’s kon ik eindelijk beginnen met rouwen. Wat heb je dit met veel empathie vastgelegd. Het was alsof ik er zelf bij was. En niet duizenden kilometers verder op.”