Stichting Still

Watermethode bij overleden kindjes? Wat is dat?

Als ik voor Stichting Still op pad mag gaan, krijg ik van de coördinatoren de nodige informatie mee over het kindje dat ik ga fotograferen. Met hoeveel weken is het geboren, waar wordt ik verwacht voor het maken van de foto’s en of er gebruik wordt gemaakt van de watermethode.
Niet iedereen kent deze term en ik wil dan ook graag uitleggen wat de watermethode nou eigenlijk is.

Watermethode?

De watermethode is eigenlijk het nabootsen van de situatie van het kindje in de baarmoeder. Daar heeft het tot aan de geboorte doorgebracht in het vruchtwater. En de naam zegt het al, water.
Als een kindje te vroeg wordt geboren, om welke reden dan ook, is water dan ook de beste omgeving voor de nog kwetsbare huid van het kindje. Deze methode wordt pas een aantal jaar toegepast, maar het is zo mooi en bijzonder om te zien!

Ik fotografeer nu bijna een jaar voor Stichting Still en tot nu toe is het nog maar één keer voorgekomen, dat er niet voor de watermethode was gekozen.

Wat zijn dan de voordelen?

De voordelen voor de watermethode zijn legio.
* In het water (‘gewoon’ koud kraanwater, met eventueel ijsblokjes) neemt uw kindje de foetushouding weer aan.
* De huid van uw kindje wordt lichter en mooi roze.
* Het zweeft als het ware in het water.
* Uw kindje kan aangeraakt worden en omdat het er heel mooi uit blijft zien, kan familie zo makkelijker afscheid nemen.
* Foto’s maken is soms nog eenvoudiger dan uit het water. Het kan immers van alle kanten vastgelegd worden.
* Uw kindje kan zonder problemen uit het water worden gehaald om even vast te houden en eventueel voorzichtig te knuffelen.
* De watermethode is erg eenvoudig. Een doorzichtig glazen bak(je) met of zonder deksel is namelijk al voldoende. En dat wordt gevuld met koud kraanwater. Het water dient elke dag een aantal keer verschoond te worden. Het bakje kan eventueel in de koelkast worden gezet, om het koel te houden. Voor elke duur van de zwangerschap zijn ook glazen bakken en mandjes op maat te maken door Klein Afscheid. (Voor info hierover kunt u contact met me opnemen).
* Sommige ouders vinden het heel erg mooi om kleine bloemetjes in het water te leggen, voor het fotograferen van hun kindje. Die blijven dan mooi drijven rondom het kindje bijvoorbeeld. Indien er een ouder broertje of zusje is, dan zou deze dit in het water kunnen leggen. Zo worden ze erbij betrokken.
* Uw kindje kan tot aan het moment van het afscheid in het water ‘opgebaard’ blijven.

Zelf vindt ik dit voor de ouders een heel fijne manier om hun kindje te kunnen blijven bekijken. In vroeger tijden werden overleden kindjes in mandjes of kistjes gelegd en zo opgebaard. Met de watermethode blijven ze veel langer ‘mooi’ en verkleuren ze minder snel.

 

 

Dit is wellicht ook interessant...

Geef een reactie